Als je het economisch nieuws een beetje volgt is het concept van de deeleconomie ongetwijfeld iets waar je al vaker over hebt gelezen. Binnen deze marktvorm worden commerciële bedrijven steeds vaker buitengesloten en regelen consumenten veel dingen gewoon onderling. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw intiatief als Peerby, een online platform waar buurtgenoten spullen aan elkaar uit kunnen lenen. Zo hoef je voor een middagje klussen niet direct een boormachine te kopen, maar kun je even kijken of er niet iemand in de buurt is van wie je er een kunt lenen.
Is dit allemaal echt wel zo nieuw?
Een terechte vraag, waarbij je kunt stellen dat het lenen en uitlenen van dingen natuurlijk niet iets nieuws is. Aan de andere kant bieden de moderne media de consument wel veel meer mogelijkheden om hier daadwerkelijk gebruik van te maken. Daarnaast wordt ook de huidige economische crisis gezien als reden waarom de populariteit van de deeleconomie weer toeneemt. Aan de ene kant is ruilen zo dus oud als de weg naar Rome, maar de manieren waarop dit steeds weer nieuwe vormen aanneemt kan wel degelijk zorgen voor een heropleving van dit economische verschijnsel.
Het internet en de deeleconomie
Aan het begin van dit artikel werd Peerby al even aangehaald om een voorbeeld van een initatief te geven dat op de deeleconomie is gebaseerd. Maar er zijn online nog veel meer vergelijkbare concepten die de moeite waard zijn om eens te bekijken. Wie weet vind je er precies wat je zoekt!
1. Snappcar: je hebt geen eigen auto maar soms zou het toch wel handig zijn als je er eentje zou kunnen gebruiken. Via Snappcar vind je makkelijk mensen in jouw buurt die hun auto willen verhuren zonder al het gedoe van een gewoon autoverhuurbedrijf.
2. Thuisafgehaald: de voordelige variant van thuisbezorgd.nl. Kijk op deze website wie er in je buurt graag kookt en wat over heeft, zodat je dit vervolgens makkelijk af kunt halen voor een klein bedrag. Maar je kunt hier natuurlijk ook je eigen kookkunsten delen met anderen.
3. Withlocals: heb je genoeg van strak georganiseerde en volgeplande reizen? Kies dan voor het avontuur en boek via deze website excursies, etentjes en andere bijzondere belevenissen met de loakle bevolking op je reisbestemming.
4: Mud Jeans: een nieuwe spijkerbroek kan best duur zijn, helemaal wanneer je de laatste trends een beetje wil volgen. Mud Jeans biedt de oplossing door je spijkerbroeken en andere kledingstukken te laten leasen. Kledingstukken die het bedrijf weer terugkrijgt worden gerecycled zodat ook het milieu er bij gebaat is.
5: Echo: de afkorting van deze start-up staat voor Economy of Hours en laat mensen geen dingen ruilen voor geld of andere materiële zaken, maar voor tijd. Terwijl jij de belastingaangifte van mijn timmerbedrijf doet, zorg ik ervoor dat de plinten van je nieuwe vloer gelegd worden; dat idee.