Sinds in 2005 in Nederland is begonnen met het aanleggen van glasvezel, schieten de internetsnelheden met grote sprongen vooruit. Waar voorheen kabelinternet de koploper was qua up- en downloadsnelheid, is het nu glasvezelinternet wat de klok slaat. Met internet via het glasvezel netwerk zijn snelheden van 1000Mbps up en down mogelijk!
De voordelen van internet via glasvezel
Het grootste voordeel van glasvezel internet, naast de snelheid, in vergelijking met internet via de kabel of ADSL, is de gelijke up- en download snelheid. Bij kabel en ADSL aansluitingen is er altijd een groot verschil tussen de up- en download snelheden. Bij glasvezel is hier geen sprake van. Bij een glasvezel abonnement van 500 Mbps heb je dus zowel bij downloaden als uploaden de volledige 500 Mbps tot je beschikking.
En de nadelen?
Internet via glasvezel kent eigenlijk maar één nadeel: het is nog lang niet overal beschikbaar in Nederland. Sinds de invoering in 2005 worden de Nederlandse gemeentes mondjesmaat voorzien van glasvezel. Van de inmiddels 2 miljoen aangesloten huizen, maken er ongeveer 623.000 huishoudens daadwerkelijk gebruikt van het snelle glasvezelnetwerk. Om de prijs hoef je het tegenwoordig ook al niet meer te laten. Waar de kosten in het begin zeer hoog waren, betaal je nu evenveel of slechts een tientje per maand meer dan een min of meer gelijkwaardig ADSL of kabel abonnement.
De toekomst van glasvezel in Nederland
De toekomst van glasvezel ligt grotendeels in handen van KPN, zeker sinds de overname van glasvezelgrootmacht Reggefiber in november vorig jaar. Eerder gingen er al geluiden op dat KPN niet meer zo happig zou zijn om het glasvezelnetwerk tot aan in de meterkast van de consument aan te leggen, maar slechts tot de wijkcentrales. Hiervandaan zouden er ‘normale’ dsl-lijnen naar de meterkasten gaan lopen. Met snelheden tot 100 Mbps up en down kan de consument dan geen optimaal gebruik maken van glasvezel. Wordt ongetwijfeld vervolgd!