We hebben het druk. Druk met ons werk, met familie en vrienden, met sporten en met al onze hobby’s die de nodige aandacht vragen. Veel mensen kampen hierdoor met het probleem dat zij eigenlijk te weinig tijd overhouden om goed op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, de actualiteiten en ontwikkelingen in hun vakgebied. Via het internet komt tegenwoordig bovendien zo veel informatie op ons af, dat het al snel onoverzichtelijk wordt. Minutieus uitpluizen welke informatie wél relevant is, blijkt een tijdrovend karwei te zijn.
Dit probleem is echter niet nieuw. Al in 1997 was er behoefte aan een manier om automatisch relevante informatie te verzamelen. Wat is er immers makkelijker dan ’s ochtends je e-mail openen om daar alle belangrijke ontwikkelingen en actualiteiten in terug te vinden? De RSS was geboren!
Informatie op een presenteerblaadje
RSS is een begrip waar veel mensen inmiddels wel van gehoord hebben, maar niet iedereen weet wat het precies inhoudt en hoe ontzettend handig het kan zijn. RSS staat voor Really Simple Syndication en wordt vooral gebruikt bij nieuwssites, branche gerelateerde websites, weblogs en fora om automatisch de laatste updates te verzamelen.
Door gebruik te maken van RSS hoef je niet zelf deze voor jou belangrijke websites te bezoeken. Je bent geen tijd meer kwijt aan het zoeken naar nieuwe artikelen die je nog niet hebt gelezen en is dus ideaal voor iedereen die wel op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen.
De voordelen van RSS
Het is makkelijk en het is snel, maar RSS kent nog meer voordelen:
- RSS levert je een tijdsbesparing op. Je hoeft immers zelf niet meer al je favoriete websites door te nemen om te zien of er een nieuw artikel geplaatst is.
- Je ontvangt een kort en bondig overzicht van mogelijk interessante artikelen. Jij beslist of je deze ook echt gaat lezen.
- In veel RSS-readers kun je artikelen bewaren, doorsturen en delen via social media.
- RSS-feeds waarop je geabonneerd bent, zijn vrij van spam. Er zit dus nooit een link in naar ongewenste reclame.
De werking van RSS
RSS werkt vrij eenvoudig. De inhoud van een website wordt in een XML-bestand geplaatst. Dit is de feed. Deze RSS feed bevat altijd een titel en een beschrijving van de informatie, zoals trefwoorden. Een RSS feed kan met een RSS reader vervolgens opgehaald en gelezen worden.
RSS readers heb je in allerlei varianten. Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. Er zijn RSS readers die je als apart programma op je computer moet installeren, maar het voordeel van een online RSS reader is dat je vanaf iedere computer, tablet of smartphone met een internetverbinding je verzamelde RSS feeds kunt lezen.
Heb je eenmaal een goede RSS reader gevonden en je bij je favoriete websites aangemeld voor de RSS feed, dan kun je meteen aan de slag! Op die manier houd je tijd over voor de leuke dingen in het leven.